Eye movement integration (EMI) bij Haptotherapie Leeuwarden

Eye movement integration

Wat is Eye Movement Integration therapie, afgekort EMI ?
EMI is een redelijk nieuwe vorm van oogtherapie en is in te zetten voor het effectief, diepgaand en snel verwerken van lichte en heftige gebeurtenissen en (complex) trauma. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oogbewegingen verbonden zijn met de reacties op traumatische ervaringen en kunnen helpen met het verwerken van deze ervaringen. Het is een korte en krachtige manier om te werken met trauma met een verrassend effect.

Werkwijze

Tijdens een EMI behandeling maak je via oogbewegingen direct contact met informatie die in het brein is opgeslagen. Door het volgen van een voorwerp (bijv. stift of vingerpoppetje) of mijn vingers worden diverse langzame soepele oogbewegingen in gang gezet. Daardoor kunnen alle zintuigelijke ervaringen maar ook de emoties en de gedachten die in je brein verbonden zijn aan de overweldigende ervaring alsnog correct worden opgeslagen in je geheugen. Hierdoor kunnen dingen die je voorheen in opperste staat van alarm brachten nu hanteerbaar zijn.

Je kunt het zien als het opsporen van de missende puzzelstukjes van een ervaring. Een puzzel waarvan de stukjes her en der verstopt liggen maar waarvan je het complete plaatje maar niet kun rondkrijgen. EMI helpt de puzzelstukjes op te sporen, zodat je hersenen zelf de puzzel weer compleet kan maken. Daardoor kan de ervaring weer geïntegreerd worden en voelt het ook daadwerkelijk als iets dat voorbij is. Je voelt je minder belast wanneer je aan de herinnering terugdenkt. De puzzel is gelegd en kan opgeborgen worden in de kast, je komt niet meer onverwachts rondslingerende stukjes (triggers) tegen.

Een EMI behandeling kan een onderdeel zijn van een traject Traumatherapie.